Help! Ik ben een ronde verder!

assessment

Gefeliciteerd! Je bent een stap verder gekomen in de sollicitatieprocedure en hebt een uitnodiging gekregen voor een assessment. Wat is dat eigenlijk, een assessment?
Kan ik me er op voorbereiden?
In deze blogpost ga ik er kort op in en geef je 3 slimme tips voor je voorbereiding mee.

Waardebepaling

Als je het Engelse woord “assessment” vertaald kom je uit op “waardebepaling”. Een werkgever die enthousiast is geworden over je sollicitatie wil bij aanvang van jullie verbintenis een zo groot mogelijke zekerheid en wil je graag aan een onderzoek, een waardebepaling onderwerpen. In de praktijk komt het meestal neer op een aantal psychologische tests, rollenspelen en praktijksimulaties en een uitgebreid gesprek. Veel organisaties spreiden dit uit over een hele dag. Behoorlijk intensief en voor velen gewoonweg spannend!

Het halve werk doe je thuis

Een goede voorbereiding is, ook hierin, het halve werk. De cliënten die ik richting assessments begeleidde noemden dit de beste apple-desk-laptop-workingtips:

1. Verschijn fris en fit aan de start.

Vermijd vermoeiende activiteiten op de avond voorafgaand aan het assessment maar volg je normale patroon. Plan je reis en vertrek ruim op tijd. Als je logischerwijs een zware spits kunt verwachten kijk dan of je in de buurt kunt overnachten.

2. Verdiep je in de ander.

Dat je je eigen verhaal kent, je cv goed kan toelichten is logisch. Veel werkzoekenden vergeten de verbinding te leggen met de gesprekspartner. Als je weet wie je gaat begeleiden en gaat interviewen op de assessment dag is het belangrijk je in deze persoon te verdiepen. LinkedIn is hierin 9 van de 10 keer je grote vriend! Als je gesprekspartner iets merkt van die voorbereiding vergroot dat je gunfactor. Je neemt dus naast je eigen cv óók gewoon een print mee van het LinkedIn profiel van je gesprekspartner!

3. Oefen, oefen, oefen.

Ga met een andere werkzoekende, een goede vriend of een ervaren sollicitatie coach oefenen met “lastige vragen” over je cv. Een keer uitgebreid oefenen, zonder in een toneelstukje te verzanden, zal je zelfvertrouwen geven!

Wil je doorpraten over deze blogpost of eens nader kennismaken?