Life-coaches, ondernemerscoaches, sollicitatieguru’s…ze hebben het allemaal over Personal Branding. Ook ik, als expert in solliciteren en profileren, ga het weer eens met je hebben over Personal Branding.

Wat is Personal Branding?Personal Branding

Laten we eerst helder krijgen wat Personal Branding is:

a) Personal Branding is allereerst voortdurend in beweging. Het is het “merk” dat jij bent op de arbeidsmarkt. Door je voortdurend professioneel te ontwikkelen en dat zichtbaar te maken laat je jezelf zien op deze markt. Mensen blijven geïnteresseerd in jou als merk als je hen waardevolle informatie biedt.

b) Personal Branding gaat over echtheid. Je binnenkant(motivatie, drive, passie) vormt de basis voor wat je naar buiten toe communiceert.

c) Personal Branding gaat niet over de “dikke ik” maar veelmeer over hoe jij betekenisvol kan zijn voor anderen.

de 4 geheimen

Wat niet zo voor de hand ligt en maar weinig wordt verteld zijn de dingen die jou als Personal Brand juist zo krachtig kunnen maken. Welke dingen zijn dat dan? Vraag je je nu ongeduldig af! Komt ‘ie:

Neem afstand

Van een afstandje is alles veel beter te overzien. Dat geldt dus óók voor je eigen druktemakerij. Zelf doe ik dat graag op de racefiets maar vind hierin je eigen weg: Ga wandelen, zwemmen, hardlopen, wijn drinken in een luie stoel!
Waar het me om gaat is dat je nu eens goed naar je eigen loopbaan, ambities, successen en mislukkingen kijkt. Schrijf dat op of maak er een tekening van met steekwoorden. Dit afstand nemen geeft je ongetwijfeld veel helderheid over wie jij bent en wilt zijn op de arbeidsmarkt. Het is goed om dat regelmatig te doen!

Zoek een criticus

Zoek iemand in je professionele omgeving die je mag voorzien van kritiek (Kritiek is altijd opbouwend en heeft altijd jouw groei als doel!). Bespreek met deze persoon zaken als professionele meerwaarde en professionele zichtbaarheid. Dit kan ook goed op onderdelen. Zelf bekritiseerden een collega-ondernemer en ik elkaars pitches bij ondernemersontbijten en later elkaars website.

Wees creatief

Nee, ik bedoel geen “knippen, knutselen, schilderen” maar het gaat om jou! Het gaat er om je zelf steeds weer te herontdekken, neer te zetten in de wereld van werk. Dat betekent vaak afscheid nemen van gedrag, overtuigingen die niet werken en het omhelzen van nieuwe ideeën, manieren, plannen. Creatie van iets nieuws komt altijd in tweeën: Eerst door het in gedachten voor je te zien en daarna door het te doen. Dromen, durven, doen dus!

Toon lef

Pak het podium om jezelf te presenteren en ga jezelf niet constant vergelijken met anderen. Durf ook in je werkzame leven op je gezicht te gaan en leer daar weer van. Met “lef tonen” bedoel ik overigens niet dat je de clown of spitsvondige moet gaan uithangen. Vertel in duidelijke en herkenbare markt-taal wie je bent en wat je op kunt lossen. Toen ik in 2013 startte stond er op mijn visitekaartje: “Solli-supporter” (supporter van sollicitanten). Leuk bedacht maar onherkenbaar voor de markt waar ik me op richt!

Wil je doorpraten over deze blogpost of eens nader kennismaken?