Drie tips voor je aantrekkelijkheid

Als expert in profileren en solliciteren heb ik m’n handen vol aan 50+ werkzoekers. Het is geweldig fijn om voor hen van 50+betekenis te zijn maar ook triest dat dat zo vaak nodig is. Vaak kun je als 50+ werkzoeker zelf al heel veel doen om je aantrekkelijkheid op de arbeidsmarkt een boost te geven.
Ik noem er drie!

1. Blijf up2date in je vakgebied

Heel veel werkzoekenden laten hun vak links liggen vanaf het moment dat ze werkloos worden. Hiermee bevestig je het gebrek aan passie voor je vak. Blijf bij op je vakgebied en wees daarin creatief als geldgebrek je parten speelt.

  • Leg een bibliotheek aan met interessante artikelen in Evernote
  • Maak deze bibliotheek bron voor eigen blogposts
  • Blijf in contact met vakcollega’s
  • Bezoek congressen, vakbeurzen

2. Zoek een mentor

Toen ik met mijn bedrijf begon was ik 46 jaar oud. Welbewust zocht ik een business coach die stukken jonger was. Jonge mensen uit je vakgebied houden je fris en stellen vaak kritische vragen. Zoek zo iemand en plan regelmatig afspraken in om over je vakinhoudelijke ontwikkeling te praten.

3. Claim je expertise

Tenenkrommend is de apathische houding van veel werkzoekenden. Dat geldt natuurlijk niet voor jou (Ik mag toch wel “je” zeggen?). Ik weet uit eigen ervaring hoe ingrijpend het kan zijn als perspectief in je werk ver weg lijkt hoor. Maar zielig in een hoekje zitten lost niets op. Dat geldt in zekere zin ook voor het jezelf verstoppen in de nieuwe subcultuur van werkzoekenden. Natuurlijk doen organisaties als De Broekriem goed werk. Zorg er echter voor dat je niet alleen maar met die netwerken bezig bent maar wees de meeste tijd gewoon bezig met je vak!
LinkedIn is bijvoorbeeld een perfect medium om jezelf te laten zien als vakexpert. Ga bloggen over je vakgebied!

  • Creëer daarin een eigen stijl
  • Laat zien wat jou bijzonder in je vak maakt
  • Blog wekelijks
  • Gebruik je evernote bibliotheek als inspiratie

Pak bovenstaande zaken serieus op en geef je aantrekkelijkheid een boost!

Wil je doorpraten over deze blogpost of eens nader kennismaken?