Bellen als werkzoeker: Haal de pijn boven!

Bellen volgens SPIN

pexels-photo-29594Surfend op het internet kwam je via je vaste vacaturesites op deze blogpost. Je zoveelste afwijzing ligt misschien wel naast je muis en je weet het even echt niet meer. Wanneer nu eindelijk die uitkering uit en weer een normaal leven? Lekker werken, leuke dingen kunnen betalen?
Wat je tot nu toe deed om werk te vinden heeft je niets gebracht. Tijd dus om andere dingen te doen: Bellen bijvoorbeeld!

Als je effectief wilt bellen met een mogelijke werkgever is het goed je oor te luisteren te leggen bij technieken uit de sales. SPIN Selling, bedacht en ontwikkeld door Neil Rackham, is zo een beproefde techniek

SPIN staat voor:
► Situatie verkennen/informatie verzamelen
► Probleem / Pijn boven water krijgen
► Implicatie helder krijgen
► Nodig? Wat moet er gebeuren om het op te lossen.

Spin Selling kun je heel goed als kapstok gebruiken als je belt naar aanleiding van een vacature. Bellen is gewoon een actie die je altijd moet ondernemen. De meeste werkzoekenden doen het niet dus je onderscheidt je al direct!

Elke fase uit SPIN bestaat uit het stellen van vragen. Door te vragen creer je een gesprek en ontstaat er betrokkenheid op elkaar. Betrokkenheid die je dichter bij de mogelijke job brengt.

Vraag naar de pijn

De belangrijkste fase is misschien wel de tweede stap waarin de pijn moet worden benoemt. Deze fase wil ik nu even belichten. In de Pijnfase ga je boven tafel krijgen welke pijn, welk probleem er achter de vacature schuilgaat. Door vragen te stellen neem je je potentiële werkgever mee naar zijn probleem en vergroot je zijn verlangen naar een oplossing. Speel de bal niet te direct maar, net als bij biljarten, “over de band”.
Dus niet: Het zal nu wel een rommelige administratie bij u zijn!
Maar bijvoorbeeld: Waaraan merkt u dat de afdeling onderbezet is?

Andere vragen die je zou kunnen stellen zijn:

✘ Wanneer heeft u met name last van…….?
✘ Waar aan merkt u dat er dingen niet goed gaan in…..?
✘ Wat is uw grootste uitdaging in de…….?

Geef erkenning

Doordat je vragen stelt gaat de ander vertellen. De “ontboezemingen” van je gesprekspartner schreeuwen om erkenning! Die erkenning kun je eenvoudigweg geven door, voordat je naar de volgende fase in het gesprek gaat, samen te vatten.

Bellen

Schrijf steekwoorden op!

“Wat ik u hoor zeggen is dat” is hierin een gouden zinnetje. Je hebt tijdens het gesprek steekwoorden uit het verhaal opgeschreven en gaat die in je samenvatting herhalen. Hierdoor weet de ander zich gehoord. De beste zakelijke offertes herhalen letterlijke tekst uit het verkoopgesprek! Daar wil jij als werkzoekende toch van leren?

Wil je doorpraten over deze blogpost of eens nader kennismaken?