Vertel je echte verhaal in het sollicitatiegesprek

Mooie praatjes

Niets is tenenkrommender en ongeloofwaardiger dan een sollicitant die probeert te overtuigen door een stortvloed van “geweldige eigenschappen” uit te storten over z’n gesprekspartner.

Het gebeurt te vaak dat werkzoekenden zich presenteren als de ideale man of vrouw voor de job. Zonder enig rimpeltje, zwart randje of nadeel.

Weet je wat er dan bij mij gebeurt?

Alle seinen gaan op rood.
Ik ga zoeken naar nadelen en word een beetje argwanend.
Het doet een beetje denken aan de window-dressing op Facebook: Alleen maar mooie foto’s van jezelf – liefst met een filtertje.

Wees eerlijk

Als je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek wil de werkgever je echt leren kennen. Geef die kennismaking dan ook een kans en wees eerlijk!

Nadelen werken overtuigend

Wacht niet op de onontkoombare vraag: Wat zijn je zwakke punten?” maar vertel in de vrije ruimte waarin je iets over jezelf mag vertellen iets over jezelf wat aanvankelijk niet zo positief lijkt. Door echt en open over jezelf te praten kom je tot veel meer openheid en kun je je kwaliteiten veel mooier doen schitteren in het gesprek.

Je bent toch niet perfect?

Als ik wat moe ben en weinig aandacht krijg kan ik zomaar wegsuffen achter internet. Ik heb ervan geleerd dat ik steeds weer uitdaging naar me toe moet trekken en moet zorgen voor afwisseling. Ik hou er gewoon van om m’n tanden te zetten in een complex juridisch vraagstuk, het op te lossen!

Een werkzoekende cliënt van me gebruikte bovenstaande tekst (bijna letterlijk) in haar sollicitatiegesprek. Werd een heel leuk gesprek. De mensen aan de andere kant van de tafel herkenden de zwakte bij één van hen en er kwam ruimte voor een mooi eerlijk gesprek.
Resultaat: Aangenomen!

Wil je doorpraten over deze blogpost of eens nader kennismaken?