Het schrijven van een sollicitatiebrief: Moeilijk!

Midden 2016 had ik Rianne als cliënt voor m’n sollicitatie coaching. Ze volgde me al een tijd, wist van m’n succesvolle aanpak en nam deel aan een Doorbraak-naar-werk Event.

Aan het einde van het Event sprak ik haar en zuchtte ze “Ik ben bang dat ik je echt nodig heb” Ze zei het zo omdat ze best tegen de kosten opzag. Ze vertelde me dat haar probleem voornamelijk lag in het schrijven van de sollicitatiebrief. “Ik weet gewoon niet hoe ik het moet verwoorden”

sollicitatiebrief schrijven

Een brief. Wat is dat?

Als de sollicitatiebrief ter sprake komt vraag ik nog weleens aan cliënten: “Schrijf je, buiten het solliciteren om, nog wel eens brieven?” Het antwoord kun je wel raden: Nee dus! Ook de HR adviseurs, recruiters en ondernemers ontvangen, buiten sollicitaties om, nooit/zelden een brief.sollicitatiebrief schrijven

Rianne deed het anders

Aan het einde van de sollicitatie coaching ging Rianne anders solliciteren en stopte ze met lange brieven schrijven. Wat een opluchting! Voor Rianne, maar óók voor haar -nu- nieuwe werkgever.

Luister hier wat Rianne deed:

3 tips om de recruiter te raken

Ja, “raken”, je leest het goed. Met een korte motivatiemail kun je de ontvanger raken. Sowieso wordt ‘ie al aangenaam verrast na sollicitatiebrief schrijvenal die slaapverwekkende, voorspelbare brieven. “Ha, fijn: een korte mail!”

1. Doe niet zo deftig!

Schrijf enthousiast en bijna zoals je praat. Je komt dan heel natural bij de ander binnen en er wordt iets “gevoeld” aan de andere kant. Voelen, ervaren zijn belangrijke triggers vandaag-de-dag.

2. Vertel kort waarom je juist bij deze organisatie wilt werken

Laat hierin zien dat je je verdiept hebt in het bedrijf. Lees ook eens mijn blogpost over bellen!

3 Herhaal je hele cv. Niet dus!!!

Verwijs naar je cv dat je als PDF bijlage hebt toegevoegd. Je helpt de ontvanger om het gevoel van je enthousiaste mail vast te houden zodat hij/zij je op het lijstje “uitnodigen” zet.
En, overigens, hij heeft je cv dan al gelezen en daar heb jij uiteraard de brug geslagen tussen jou en de vacature!

En nu: Aan de slag!

Je hebt misschien al her en der gegrasduind naar informatie over het schrijven van een sollicitatiebrief en nu wordt heel je oude, vertrouwde beeld van een sollicitatiebrief op z’n kop gezet. Ik zou zeggen: Ga er wat mee doen. Neem gerust contact op als ik je kan helpen.

Wil je doorpraten over deze blogpost of eens nader kennismaken?