5 tips voor je sollicitatiegesprek die geheid werken

Met het zweet in de handen op sollicitatiegesprek

pexels-photo-119694Veel sollicitanten zien er als een berg tegenop: Het sollicitatiegesprek. Hoe zit dat bij jou? Zit je echt lekker in het gesprek of ben je voortdurend op je hoede en bedenk je je “Zeg ik wel de goede dingen?”

En wat te denken van de momenten vóór het sollicitatiegesprek? Je handen produceren meer zweet dan ze ooit in de sauna deden en je hart bonkt door heel je lijf! Ik geef je graag wat tips en beperk me deze keer tot:
► De momenten voor het sollicitatiegesprek (wachtruimte)
► Het sollicitatiegesprek zelf

O ja: Aan een waslijst heb je niets dat slaat je misschien een beetje lam. Ik beloof je: het worden er nu niet meer dan vijf!

Effectiever het sollicitatiegesprek in

1. Kom binnen als koning / voel je thuis

Hoe je je voelt kun je voor een groot gedeelte creëren door het te sturen door je gedachten. Bedenk hoe waardevol en belangrijk jij bent, roep beelden op van een belangrijk persoon en ga je zo gedragen (niet overdrijven!). Er komt dan een zelfverzekerd persoon binnen, die vriendelijk en open communiceert met de receptioniste, langslopende mensen en, wat later, de gesprekspartner die je ophaalt voor het gesprek.

Deze zelfverzekerdheid kun je ook sturen door de kleding die je met extra zorg hebt uitgekozen. In het geweldige boek “Ijs verkopen aan eskimo’s” (Pacelle van Goethem) wordt een lichaamstaaltrainer genoemd die zegt: “Je trekt een sinterklaaskostuum aan en je voelt je Sinterklaas!”.

Ga niet ergens in een hoekje van de wachtruimte zitten maar pak je ruimte. Als we gespannen zijn hebben we de neiging ons klein te maken hetgeen weer onzekerheid uitstraalt.

2. Wees mentaal waar je moet zijn

Wat is nu prettiger om te zien voor de receptioniste, langslopende (toekomstige) collega’s en de gesprekspartner die je ophaalt: Een voorovergebogen figuur die verdwaasd in z’n smartphone staart of iemand die met een vakblad in de hand de ander vriendelijk groet?
Jouw wachtmoment is selectiemoment! Je staat er versteld van hoe vaak de receptioniste gevraagd wordt naar haar eerste indruk van de sollicitant.

3. Stel je gelijkwaardig op.

In het sollicitatiegesprek ga je ontdekken of je bij elkaar past. Jij gaat niet werken bij een organisatie waar je niet wilt werken en de organisatie zoekt de juiste man/vrouw. Gedraag je dan ook vanuit die wederzijdse zoektocht. Dat kun je zichtbaar maken door zelfbewust en vriendelijk gedrag. Hoe loop je met elkaar naar de gespreksruimte? Hoe geef je de ander de hand?

4. Laat je voorbereiding merken in het sollicitatiegesprek

Je hebt je gesprekspartners gegoogeld, hun LinkedIn profielen bezocht en onder de loep genomen, het bedrijf gevolgd en inside information ingewonnen bij werknemers die je er kent.
Maak dat zichtbaar en vertel daarmee dat je al betrokken bent bij de ander, het bedrijf.

Je neemt dus niet alleen je eigen cv mee, maar bijvoorbeeld óók een kleurenprintje van het LinkedIn profiel van je gesprekspartner. Zoek naar “haakjes” in het verhaal van de ander om je voorbereiding te laten merken.

Je/U noemde net de uitbreidingsplannen langs het kanaal. Dat is toch het project waar de wethouder het gisteren op LinkedIn over had?

5. Geef je gesprekspartner erkenning

Stel je komt opgetogen thuis van een geweldig leuke dag en je vertelt er honderduit over aan je partner. Het enige wat je partner doet is je aankijken en zwijgend aanhoren. Met een beetje mazzel zegt deze iets van “Wat leuk!”.

Hoe anders zou het zijn als je partner dingen die je zegt een beetje samenvat en er vragen over stelt?

Ook hier weer gaat het om “haakjes” zoek in het verhaal van de ander. Mensen willen nu eenmaal serieus genomen worden, zich gehoord voelen. Dat werkt heel prettig in een gesprek! Je maakt er op deze manier ook echt een gesprek van in plaats van een verhoor.

Luister dus goed in je sollicitatiegesprek en krabbel desnoods een “haakjeswoord” op je blocknote waar je op terug wilt komen.

Ga anders solliciteren

Dit waren ze dan, zoals beloofd beperkt tot vijf.
Voor de geijkte tips verwijs ik je graag naar de stortvloed van sollicitatie handboekjes e.d. Daar zitten zeker goede tips tussen.

Bovenstaande tips zijn beproefd in de wereld van sales, commercie en werken geheid!
Het is een fractie van wat ik met je zou willen bespreken in een workshop of coachingstraject.

Jouw Doorbraak naar werk begint op het komend Doorbraak-naar-werk Event

  • Hoe zoekt een recruiter?

  • Bonus: 1 op 1 telefonische coaching

  • Bonus: Template "killer-cv"

aanmelden kost je 1 minuutje