Mouwen opstropen

woman-hand-desk-officeWie successen wil boeken moet allereerst eenvoudigweg gaan DOEN. Mouwen opstropen en aan de gang!

Als werkzoekende bedenk je je nu misschien: “Ik doe ook erg veel om aan (ander) werk te komen” Als dat het geval is en je boekt maar geen succes raad ik je aan de dingen ANDERS te gaan doen. Als sollicitatie coach kan ik je vertellen dat de meeste werkzoekers erg druk zijn met de verkeerde dingen!

Succesfactoren

Ik reik je graag 3 factoren aan die wezenlijk van invloed zijn in je kans van slagen op de arbeidsmarkt. Ik zeg dit als ervaringsdeskundige, specialist in solliciteren en profileren maar óók als ondernemer.
Solliciteren en ondernemen hebben namelijk veel gemeen.
Het draait om het vermarkten (marketing) van jezelf

  • Focus

  • Zichtbaarheid

  • Netwerken

Factor 1: Focus

Ga eens goed naar jezelf kijken: Wie ben jij voor de arbeidsmarkt van nu, wat heb je te bieden/op te lossen en wat maakt jou hierin krachtig. In mijn begeleiding noem ik dit vaak de Unique Buying Reasons.
Grijze muizen zijn er genoeg op de arbeidsmarkt. Werkgevers willen mensen met specifieke kwaliteiten, eigenschappen, talenten. Pas als dat matcht kun je succesvol zijn.

Naast “eens goed naar jezelf kijken” dien je je dus ook goed te verdiepen in de vraagzijde van de arbeidsmarkt. Wat voor mensen, functies zijn nodig?

Zoek dus evenwicht in je Personal Branding en ga niet blind “je passie volgen” als er naar die passie helemaal geen vraag is op de arbeidsmarkt.

Als je dat evenwicht te pakken hebt kun je vanuit die focus je kansen in kaart brengen en gaan pakken.
◌  Breng je most-wanted werkgevers in kaart
◌  Zorg dat je ze door en door kent
◌  Zoek contact

Factor 2: Zichtbaarheid

Laat je positief en constructief zien op:
◌  Vakbeurzen
◌  Netwerkbijeenkomsten waar werkgevers komen
◌  LinkedIn

Laat bijvoorbeeld op LinkedIn zien waar je in jouw vak voor staat. Gebruik de blogfunctie, post updates, meng je in vak gerelateerde groepen.

Ik deel hier binnenkort een hele blog over!

Factor 3: Netwerkvaardigheden

Netwerken is niets engs! Het is bijvoorbeeld via je buurvrouw weer aan het werk komen omdat je haar goed hebt verteld voor wat voor werk je in de markt bent.
Contact hebben en houden over je (gewenste) werk, anderen advies vragen, ook anderen helpen maakt je zoektocht prettiger en effectiever.
Iedereen die van je beschikbaarheid weet kan een ambassadeur voor je zijn.

Goed netwerken hangt ook samen met focus. Ken je mensen die bij de bedrijven werken waar je wilt werken? Ga met hen in gesprek! Vacatures worden veelal ingevuld op de werkvloer.
“Ik ken wel iemand! Ik mail straks zijn cv.”

En nu:Aan de slag met Focus, zichtbaarheid en netwerken
Wie deze factoren goed inzet komt aanmerkelijk sneller bij (ander) werk. Veel mensen hebben hier specialistische hulp van een sollicitatie coach bij nodig.
Als je het idee hebt dat dat voor jou óók geldt, bel me dan voor een vrijblijvende kennismaking.

Wil je doorpraten over deze blogpost of eens nader kennismaken?